top of page
BARITON

OVER MIJ

Wiebe Pier studeerde in 1998 af als Jazz-zanger (U.M) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hierna vervolgde hij zijn zangstudie op de klassieke afdeling van hetzelfde conservatorium. In 2003 studeerde hij met de rol van Papageno ( Zauberflöte) summa cum laude af voor zijn Master’s aan de Nieuwe Opera Academie in Amsterdam en Den Haag. 

Hij volgde master classes bij o.a. Christina Deutekom, Rudolf Jansen, Mark Tucker, Ian Bostridge en Robert Dean. Hij heeft verre weg het meest te danken aan de onlangs overleden tenor, James Mccray, waarbij hij studeerde tussen 2013-2018. Momenteel wordt hij gecoacht door Prizrenka Petrovic Mccray en de Italiaanse bariton Simone Alaimo.

Hij zong solo bij o.a. De Nederlandse Opera, De Nationale Reisopera, Het Orkest van de Achttiende Eeuw, Opera Trionfo, het Residentie Orkest, het Doelen Ensemble, Het Nederlands Blazers Ensemble, Nationaal Toneel, Holland Opera, Barok Opera Amsterdam en op verschillende festivals in Europa.

 

Hij speelde onder andere de volgende solorollen in verschillende opera’s: zowel Graaf Almaviva als Figaro in ‘Le Nozze di Figaro’(Mozar) de titelrol in ‘Don Giovanni’ (Mozart), Escamilio en Dancaïro in 'Carmen' (Bizet), Germont in ‘La Traviata’ (Verdi), de titelrol in ‘Macbeth’(Verdi), Alfio in ‘Cavalleria Rusticana’ (Mascagni),  Zurga in ‘Les Pêcheurs de Perles’ (Bizet) en Pizarro in ‘Fidelio’ (Beethoven).. Ook speelde hij in vele hedendaagse opera producties waaronder Styx (2007 - Chiel Meijering) en Wake (2010 - Klaas de Vries).

 

Wiebe-Pier voert ook regelmatig concert en oratoriumrepertoire uit. Zo zong hij tussen 2015 en 2017 de Russische liederenreeks Silent Songs van Valentin Silvestrov in theaters in Nederland met het Doelen Ensemble.

 

Wiebe-Pier Cnossen geeft les op het Conservatorium van Amsterdam sinds 2010 en doet dat op de afdeling waar hij zijn eerste passie voor muziek vond, de Jazz.

 

De meest recente producties zijn o.a. de vertolking van de rol Pizarro (Fidelio – Beethoven) bij het Orkest van de Achttiende Eeuw en de titelrol Don Giovanni (Mozart) bij het Operas d’Été festival in Bretagne. En zijn debut in Italië met Giorgio Germont (Traviata-Verdi).

©2022 Wiebe-Pier Cnossen
bottom of page